OGULINSKI LIST - klik za početak
Postavi kao početnu stranicu! Dodaj nas pod Favorites stranice!

Povoljno se reklamirajte!

Povoljno se reklamirajte!

 


KONAČNO PRONAĐEN I ČETVRTI KIP RIMSKOG VOJNIKA SA POZNATOG DVOKATNOG TOUNJSKOG MOSTA, 18.08.2010.

 

Pronađena i spomen ploča iz 1775.godine!

       Tounj,  18.kolovoza  – Poznati dvokatni most u Tounju iznad rijeke Tounjčice  kao takav je jedan od vrlo rijetkih u svijetu i jedini takav u Hrvatskoj, prvi kat sagradio je na Jozefinskoj cesti koja povezuje Karlovac i Senj graditelj Vinko Struppi između 1775. i 1779. godine. Godine 1836. Most je preuredio Josip Kajetan Knežić sagradivši na starom mostu još jedan kat i tako ublažio veliku strminu. Tada su na most postavljena četiri kipa rimskih vojnika sa štitom i kacigom, kako bi podsjećali na staru rimsku cestu koja je povezivala Seniu (Senj) i Sisciu (Sisak). Na žalost, most je znatno oštećen granatiranjem 1943.godine za vrijeme povlačenja partizana, a tada su srušena sva četiri kipa s mosta.

    S vremenom, dugo je trajala potraga za ovim kipovima. Prvi koji je izvađen iz Tounjčice danas krasi vidikovac uz Tounjski most, drugi je dana 14. rujna prošle godine, povodom Dana Grada Ogulina, restauriran i svečano otkriven ispred Frankopanske kule. Treći kip izvađen je u akciji koju je organizirao načelnik općine Ivica Sopek iz Tounčice ispod mosta 20.rujna prošle godine, a ove godine načelnik općine organizirao je još nekoliko akcija čišćenja poznatog mosta i rijeke Tounjčice, svojevrsnih budućih turističkih aduta ove male općine.
    Konačno, u srijedu iza podneva, u još jednoj takvoj akciji, presretni načelnik Ivica Sopek pozvao je novinara da odmah dođe u Tounj: pronađen je i četvrti kip rimskog vojnika! U akciji koju je svojim građevinskim strojevima pomogao i tounjski poduzetnik Mate Matešić, veliki bager zakačio je u vodi krupni ulov, uskoro se izmulja i blata pojavio i kip posljednjeg, četvrtog rimskog vojnika, u vrlo uščuvanom stanju. I ne samo to, iz korita Tounjčice ispod mosta izvađeno je jedno postolje kipa, te možda još vrijedniji nalaz, velika originalna kamena ploča koja je postavljenja 1775.godine, sa natpisom:

ARDUA VIA MONUMENTO

QUA

ANNO MDCCXXV.  III. MAJI

ROMANUS IMPERATOR JOSEPHUS II.

PATRIA PATER PRIMUS VENIT

NOVAMOUE EXSTRUI

AUGUSTE JOSSIT
     Zanimljivo, bager je iz korita Tounjčice, pored više velikih kamenih blokova gornjeg dijela mosta srušenog u 2. Svjetskom ratu, izvadio i nekoliko granata i čahura, koje srećom nisu eksplodirale.
      Sada je kvartet kipova rimskih vojnika kompletiran, dva su već restaurirana i nalaze se u Tounju, treći je, podsjećamo, postavljen ispred Frankopanske kule u Ogulinu, a sada slijedi restauracija i ovog, posljednjeg. Prema riječima načelnika općine, već 1.rujna ovi kipovi i ploča vraćaju se na drugi kat mosta, gdje su bili i postavljeni 1836.godine. Akcija oko uređenja ovog jedinstvenog dvokatnog mosta u Tounju nastavlja se i iduće godine, jer je Ministarstvo kulture odobrilo 540 tisuća kuna za njegovu obnovu, a već do sada su vrijedni Tounjci na čelu sa svojim načelnikom uredili kompletan okoliš mosta, očistivši grmlje i uredivši prilazne staze. (dp)


Načelnik općine Tounj Ivica Sopek iz izvađenu kamenu ploču s natpisom iz 1775.godine

Ispiši novost / 0 KomentaraIme:
E-mail:
Smješko:
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Napišite Ogulin:


| Odjavi me

 

 
Pogled sa Kule
Pogled sa Frankopanske Kule


Ako to još nisi, postani
Og list na facebooku
prijatelj Og lista na Facebooku


Hotel Frankopan
Više >>
hotel-frankopan.hr


Slušajte
RADIO-OG
UŽIVO


U prodaji
novi broj

Novi broj!
25. VII. 2012.

U ovom broju su fotke svih maturanata i foto-album norijade


 
Leteća koza


 
GAZDE - JADRAN 
Ski klub Ogulin -himnaSve filmove iz produkcije Og-lista možete vidjeti na:
OG-LIST FILMOVI

 

 

 

 © 2005. Ogulinski list - Dante d.o.o. Sva prava zadržana. Web izrada, dizajn i održavanje: InfoStudio.hr